Våra idrotter
Celsiusskolan erbjuder dig en unik möjlighet att kombinera din idrott med det gymnasieprogram du vill läsa. Vi har två elitidrottsutbildningar; Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU) och en lokal idrottsutbildning (LIU). Utbildningarnas mål är att du ska utvecklas som idrottare och samtidigt ge dig en god teoretisk grund för fortsatta studier.
IDROTTSUTBILDNINGAR
VIKTIG NYHET INFÖR LÄSÅRET 25/26
Ny gymnasieförordning innebär att LIU får ett nytt ämne som heter Tävlingsidrott - nivå 1-2. NIU och RIG går från ett ämne till två - Specialidrott - nivå 1-3 och Tränings- och tävlingslära nivå 1.
RIG
På RIG väljer eleverna upp till 500 poäng praktiska och teoretiska moment i två ämnen - Specialidrott och Tränings- och tävlingslära.
Specialidrott nivå 1, 2, 3 / placeras som programfördjupning och individuellt val.
Tränings- och tävlingslära nivå 1 / placeras som programfördjupning
Åk1 Specialidrott nivå 1
Åk1 Tränings- och tävlingslära nivå 1
Åk2 Specialidrott nivå 1
Åk3 Specialidrott nivå 2 och 3
Riksidrottsgymnasium (RIG) ger elitidrottare möjlighet att genomföra en satsning mot internationell elit.
RIG har riksrekrytering, vilket betyder att inget samverkansavtal krävs.
NIU
På NIU väljer eleverna upp till 400 poäng praktiska och teoretiska moment i två ämnen - Specialidrott och Tränings- och tävlingslära.
Specialidrott nivå 1, 2, 3 / placeras som programfördjupning och individuellt val.
Tränings- och tävlingslära nivå 1 / placeras som programfördjupning
Åk1 Specialidrott nivå 1
Åk1 Tränings- och tävlingslära nivå 1
Åk2 Specialidrott nivå 1
Åk3 Specialidrott nivå 2
En nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) ger elitidrottare möjlighet att genomföra en satsning mot nationell elit.
NIU kräver Samverkansavtal - Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) har regional antagning vilket innebär att NIU inte är riksrekryterande. Om du vill söka till NIU och inte är folkbokförd i Uppsala kommun garanteras inte en förstahandsmottagning utan eleven blir mottagen i andra hand. Ett samverkansavtal mellan Uppsala kommun och hemkommunen kan upprättas om det inte redan finns ett sådant - det ger eleven rätt att bli mottagen i första hand. Kontakta din hemkommun för mer information.
LIU
För dig som är aktiv idrottsutövare kan LIU- lokal idrottsubildning vara ett alternativ. LIU ger dig möjlighet att på dagtid kombinera dina studier med din idrott. Väljer du LIU kommer du under årskurs 1, 2 och 3 läsa ämnet Tävlingsidrott nivå 1-2 (200 p)
Tävlingsidrott nivå 1, 2 / placeras som individuellt val och pågår tre terminer vardera
LIU kräver samverkansvtal med Uppsala Kommun och kranskommuner. Kontakta din hemkommun för mer information.
SUPPORTSYSTEM
Flytta till Uppsala?
För elever från andra kommuner har vi ett samarbete med Uppsala Gymnasieboende som ger tillsyn och boende under gymnasietiden. Det finns information på deras hemsida om kostnader och kontakt för specifika frågor, tillsammans med information om hur du går tillväga för att göra en intresseanmälan eller boka ett besök. Här kan du läsa mer om Uppsala Gymnasieboende.
Idrottsmedicinska mottagningen - IMM
Vi samarbetar med Nyby Vårdcentral, där bland annat vår idrottsläkare Ashkan Kiani arbetar. Nyby Vårdcentral erbjuder även tjänster som fysioterapeuter, dietist, psykolog, blodprov m m.
Hjärtscreening
Alla årskurs 1 på NIU och RIG erbjuds hjärtscreening (vilo-EKG) kostnadsfritt hos Specialistläkargruppen i Uppsala.
Försäkringar
RIG/NIU kan teckna Folksams vårdkostnadsförsäkring för elitidrottare (valbar vid skolstart). Vid frågor, vänligen kontakta henrik.gaddefors@uppsala.se.
För LIU/NIU/RIG gäller kommunens olycksfallsförsäkring.
Riksidrottsförbundet (RF)
För alla NIU och RIG i årskurs 1 hålls 3 st föreläsningar av RF´s utbildade och spetskompetenta utbildare inom ex idrottspsykologi, idrottsnutrition mm i kursen Tränings- och Tävlingslära 1.
Här kan du läsa mer om RF och elitidrott på gymnasiet
Ta gärna del av "Den hållbara idrottaren"
Här kan du läsa om prestation och hälsa
Studera vidare efter gymnasiet?
När du efter dina 3 år på gymnasiet, i kombination med hård satsning på din idrott, vill hitta en fortsättning att studera vidare parallellt med din idrott här i Uppsala, så är SLU ett bra alternativ. SLU är från höstterminen 2022 ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL). Det innebär att du som student kan få stöd för att kombinera studier och elitidrott, så kallade dubbla karriärer (DK). Stödet består av karriärvägledning, karriärutveckling och viss studieanpassning. Läs mer här: Elitidrott och studier – hur fungerar det?