Naturvetenskapsprogrammet

Är du intresserad av naturvetenskap och matematik? Är du nyfiken på hur saker och ting fungerar och gillar att experimentera? Vill du ha en bred utbildning som ger behörighet till högskolestudier inom alla områden? Då är Naturvetenskapsprogrammet på Celsiusskolan rätt val för dig.

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program med stor bredd. Det ger dig behörighet till de flesta universitetsutbildningar och passar därför bra om du är intresserad av naturvetenskapliga ämnen, men inte riktigt har bestämt dig för vad du vill arbeta med i framtiden.

Naturvetenskaplig inriktning

På Celsiusskolan ger vi den naturvetenskapliga inriktningen på Naturvetenskapsprogrammet. Det betyder att du läser fördjupningskurser i matematik, fysik, kemi och biologi.

Du lär dig

Du lär dig att formulera och lösa problem med naturvetenskapliga metoder. Du övar ditt analytiska och kritiska tänkande. Genom att arbeta tillsammans med andra utvecklar du din förmåga att samarbeta och dina förmågor som kreativ problemlösare. Du utvecklar ditt språk i tal och skrift, i svenska såväl som i engelska och moderna språk. Samhällsorienterade ämnen som historia, samhällskunskap och religion kompletterar det naturvetenskapliga perspektivet på människan och vårt förhållande till miljö och omvärld.

Undervisning

Vi undervisar genom lärarledda genomgångar och problemlösning i grupp eller enskilt. I de naturvetenskapliga ämnena genomför du undersökningar i form av laborationer. Undervisningen knyter an till omvärlden genom studiebesök och föreläsare.

  

 Alva Strömbeck Naturvetenskapsprogrammet, NIU Innebandy

”En bra sak med Naturprogrammet på Celsius är att upplägget är så genomtänkt. Fysiken ligger över tre läsår och vi börjar med kemi i ettan och bygger sedan på med biologi i tvåan. Ordningen känns logisk och man kommer in i det naturvetenskapliga tänket på ett bra sätt. Arbetsbördan var som mest intensiv i ettan och tvåan och nu är det inte lika mycket i trean, vilket ger oss tid att njuta av vårt sista år.

Lärarna är bra på att undervisa och de fångar snabbt upp om något behöver förklaras igen, eller på ett annat sätt. De är förstående och måna om att vi mår bra, att vi lär oss det vi ska, och att vår arbetsbelastning är så jämn som möjligt."  Alva berättar mer här. 

 

Marcus Stålberg Naturvetenskapsprogrammet, NIU Basket

 ”Det bästa med min utbildning är att den är bred och ämnena är roliga. Jag visste redan när jag valde skolan att lärarna är bra, och det är de verkligen. De strukturerar upp kurserna och samarbetar för att minska stressen för oss elever. De tar i beaktande att många av oss är elitidrottare, de lyssnar av hur vår vardag funkar och förändrar sina planeringar utifrån det vi säger.

Jag tror att idrottsupplägget bidrar till den skolanda vi har på Celsius. Vi elever får lätt stora nätverk över klass- och programindelningar. Mina basketkompisar går i olika klasser, på olika program och genom dem har jag lärt känna deras klasskompisar. Det här gör också att vi har en stark skolanda som blev tydlig när vi deltog i Kampen mot Rosendalsgymnasiet. Jag ryser fortfarande när jag tänker på marschen till arenan och publikens stöd under tävlingarna." Marcus berättar mer här. 

 

 

Här hittar du en programstruktur NA (PDF, 813 KB) som beskriver vilka kurser som ingår i programmet och i våra idrottsliga profiler.   

Här hittar du poängplaner som beskriver hur vi fördelar kurserna över årskurserna.

 

FAQ- Vanliga frågor om Naturvetenskapsprogrammet på Celsiusskolan

Varför ska jag välja Naturvetenskapsprogrammet på Celsius? 

De flesta väljer Naturprogrammet på Celsiusskolan för att de är intresserade av naturämnena och vill ha alla dörrar öppna när det kommer till fortsatta studier. Många väljer också Celsius för att det går att kombinera skola och en idrottssatsning hos oss med ett upplägg med träning på morgonen. Vi brukar också få höra att stämningen på skolan är en bidragande anledning till att elever väljer att läsa Naturvetenskapsprogrammet på Celsiusskolan.

Hur är stämningen i naturklasserna? 

Målmedveten, motiverad och trevlig. Ettorna brukar uppskatta att klasskompisarna verkligen vill lära sig när de kommer till gymnasiet. Många elever är lagspelare och vet vad det innebär att slita mot gemensamma mål, och det gör att det finns en vilja att hjälpa varandra och lära sig tillsammans.   

Hur stor skillnad är det mellan att gå i nian och gå på Naturvetenskapsprogrammet?  

Naturvetenskapsprogrammet är ett studieförberedande program vilket gör att eleverna tar sin skolgång seriöst och är studiemotiverade. Tempot är högre på gymnasiet och de naturvetenskapliga ämnena är svårare. Dessutom är det stor skillnad på ämnenas karaktär i framför allt fysik och kemi, det är betydligt mer beräkningar i dessa ämnen än det var på högstadiet. Eleverna förväntas också ta mer eget ansvar för sina studier. 

Fungerar det att kombinera idrott och skola? 

De flesta tycker att det fungerar bra att kombinera skola och idrott. Lärarna på skolan är vana att anpassa efter träningsläger och tävlingar. Allt lektionsmaterial läggs upp digitalt, lärarna är flexibla med tidpunkter för examinationer och ibland finns det möjlighet att skriva prov på distans när du inte kan göra det i skolan pga idrott. 

FAQ fortsätter här- klicka för fler frågor och svar!

 

Har du frågor vi inte besvarat?

Vill du veta mer om Naturvetenskapsprogrammet kan du kontakta Susanne Borg, studie- och yrkesvägledare, eller Sofia Höglund, programrektor.

Borg Susanne

Studie- och yrkesvägledare SAM, NA

Höglund Sofia

Programrektor NA
Uppdaterad:

Andra sidor under: Naturvetenskapsprogrammet