Elever på NA berättar

Alva Strömbeck Naturvetenskapsprogrammet, NIU Innebandy

”En bra sak med Naturprogrammet på Celsius är att upplägget är så genomtänkt. Fysiken ligger över tre läsår och vi börjar med kemi i ettan och bygger sedan på med biologi i tvåan. Ordningen känns logisk och man kommer in i det naturvetenskapliga tänket på ett bra sätt. Arbetsbördan var som mest intensiv i ettan och tvåan och nu är det inte lika mycket i trean, vilket ger oss tid att njuta av vårt sista år.

Lärarna är bra på att undervisa och de fångar snabbt upp om något behöver förklaras igen, eller på ett annat sätt. De är förstående och måna om att vi mår bra, att vi lär oss det vi ska, och att vår arbetsbelastning är så jämn som möjligt.

Skoldagarna på Celsiusskolan ser lite annorlunda ut än på övriga skolor. De elever som inte har en idrottssatsning börjar sina första lektioner 1030 de flesta dagar. Det gör att man kan plugga på morgonen och sedan vara klar med skolarbetet när man kommer hem på eftermiddagen.  

Överlag är det en bra stämning på skolan, vi har en engagerad elevkår som gör mycket för att vi ska trivas och ha roligt på skolan. De ordnar olika aktiviteter som tex ettornas dag, poängjakter, Kampen mot Rosendalsgymnasiet och uppmärksammar kanelbullens dag genom att bjuda på bullar.

Du som ska välja gymnasium bör tänka på att hålla så många dörrar som möjligt öppna inför framtiden. Jämför de olika upplägg skolorna har, tex hur kurser fördelas, om det finns någon särskild profil eller inriktning på skolan, eller om schemaläggningen passar dig. Men allra viktigast är att du väljer det du själv vill och att du inte påverkas av vad dina kompisar väljer. Du kommer att få nya vänner, och du kommer att tacka dig själv om du vågar ta klivet.” 

 

Marcus Stålberg Naturvetenskapsprogrammet, NIU Basket 

”Det bästa med min utbildning är att den är bred och ämnena är roliga. Jag visste redan när jag valde skolan att lärarna är bra, och det är de verkligen. De strukturerar upp kurserna och samarbetar för att minska stressen för oss elever. De tar i beaktande att många av oss är elitidrottare, de lyssnar av hur vår vardag funkar och förändrar sina planeringar utifrån det vi säger.

Jag tror att idrottsupplägget bidrar till den skolanda vi har på Celsius. Vi elever får lätt stora nätverk över klass- och programindelningar. Mina basketkompisar går i olika klasser, på olika program och genom dem har jag lärt känna deras klasskompisar. Det här gör också att vi har en stark skolanda som blev tydlig när vi deltog i Kampen mot Rosendalsgymnasiet. Jag ryser fortfarande när jag tänker på marschen till arenan och publikens stöd under tävlingarna.

Mitt bästa tips till dig som går i nian är att du ska välja program först. För att komma fram till vilken skola som är rätt för dig bör du sedan lyssna på vad andra säger. Hör med elever som går på olika skolor, med gamla elever och vad andra säger om de skolor du är intresserad av. Besök skolan om det är möjligt, ta annars del av det material som finns. De finns till exempel filmer på skolornas hemsidor där du kan få en känsla för hur det är att vara i lokalerna.”   

Uppdaterad: