Handelsprogrammet

Handelsprogrammet HA. Vi älskar handel.

Handelsprogrammet är till för dig som gillar att ge service. Som person är du ansvarstagande, lyhörd för människors behov och utåtriktad. Du bör även vara intresserad av hur företag fungerar. Det sista året kommer du att få driva ditt eget företag. Handelsprogrammet räknas som ett yrkesprogram med praktik. I programmet ingår en hel del teori till exempel bokföring, marknadsföring och matematik. 

Du får

 • kunskaper om företagande, försäljning och marknadsföring
 • i årskurs 2 får du driva ett enklare företag där fokus är hållbar utveckling
 • driva ett UF-företag
 • kunskaper om service och hur du tar hand om kunder
 • minst 15 veckors praktik på någon av våra praktikplatser
 • möjlighet att kombinera studier med din idrott
 • möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet 

Vad kan jag jobba med?

Butikssäljare idag, är ett allt mer kvalificerat yrke och möjligheterna till utveckling för dig som väljer handelsprogrammet är stora. En bra medarbetare betyder oerhört mycket för att företag ska gå med vinst. 

Några yrken

 • säljare i sportbutik
 • säljare i klädbutik
 • säljare i livsmedelsbutik
 • butikssäljare, generalist
 • webbhandlare
 • marknadsförare
 • inköpsassistent
 • kundtjänstmedarbetare
 • entreprenör

Här är några filmer som beskriver olika yrken inom handeln. 

Allmänt om yrken inom handeln. 

Att arbeta som marknadsförare. 

Att arbeta som butikssäljare. 

Att arbeta som butikschef. 

APL - din praktik

Under minst 15 veckor får du yrkeskunskaper inom handel och service på din praktikplats. Vi har ett fast samarbete med cirka 50 olika butiker runt om i Uppsala, allt från sport och klädbutiker, livsmedelsbutiker till företag som arbetar med service och event. Du får kontinuerlig uppföljning under praktiken av din praktikhandledare och lärare från skolan.

Kan jag plugga vidare på högskolan?

Vi kan ge högskolebehörighet inom ramen för Handelsprogrammet. Du väljer då till svenska 2 & 3 och engelska 6. 

Ung Företagsamhet 

Vi samarbetar med Ung Företagsamhet i åk 3. Det innebär att du får driva eget företag och tjäna egna pengar. Du väljer själv vilka du ska driva företaget med. Exempel på affärsidéer: sälja köksprodukter, sälja leksaker, sälja smycken. Celsiusskolan är Uppsalas näst största UF-skola. Mer information om Ung Företagssamhet hittar du via denna länk: www.ungforetagsamhet.se/uppsala.

 

Wilma Brunnberg, handelsprogrammet

”Det bästa med handelsprogrammet är kombinationen av teori och praktik. Vi lär oss saker teoretiskt, och sedan får vi testa dem i praktiken. Jag tycker att jag lär mig bättre när jag får göra saker än om jag bara sitter och läser eller lyssnar.

Handelsprogrammet är ett yrkesförberedande program, men om man vill ha grundläggande högskolebehörighet kan man välja högskolepaketet. Om man vill ut och jobba väljer man handelspaketet, då får man fler handelskurser. Sedan kan man enkelt läsa upp behörighet till högskolan senare om man skulle vilja det."  Wilma berättar mer här

 

  Vilma Karlsson, handelsprogrammet

”Jag tycker själv att jag har utvecklats jättemycket under min tid på Celsiusskolan, särskilt av de praktiska inslagen i utbildningen. Personlig försäljning är nog det ämne jag gillar mest, och som jag tror jag har mest nytta av. Det jag lärt mig där använder jag redan i vardagen, och det är kunskaper som kommer att hjälpa mig vad jag än väljer att göra i framtiden. 

Lärarna anpassar undervisningen efter elevernas ambitioner, de är omtänksamma och bryr sig om oss elever. De tar sig tid att lära känna oss som personer. Det gör att det faktiskt alltid är kul att gå till skolan!"  Vilma berättar mer här

 

 I filmen nedan hör du hur Hedil Minshed, lärare i handelsämnen, beskriver handelsprogrammet på Celsiusskolan. 

  

På sidan programstruktur HA  (PDF, 815 KB) har vi samlat en övergripande beskrivning av de kurser och profiler som ingår och kan väljas på handelsprogrammet.

 

Här hittar du poängplaner som beskriver hur vi fördelar kurserna över årskurserna. 

 

FAQ – vanliga frågor om handels- och administrationsprogrammet

För vem passar handelsprogrammet?

Handelsprogrammet är till för dig som gillar att ge service. Som person är du ansvarstagande, lyhörd för människors behov och utåtriktad. Du bör även vara intresserad av hur företag fungerar.

Vad lär man sig?

Grundtanken med handelsprogrammet är att eleverna ska vara anställningsbara när de tar studenten samt ha möjlighet att studera vidare. Vid godkänd yrkesexamen får man även tillgodoräkna sig ett års branschvana.

Kan man plugga vidare?

Du har möjlighet att få grundläggande behörighet till vidare studier.

Kan man ha specialidrott?

Ja, det går utmärkt att kombinera handelsprogrammet med specialidrott.

FAQ fortsätter här - klicka för fler frågor och svar. 

 

Har du frågor vi inte besvarat?

Vill du veta mer om handelsprogrammet kan du kontakta studie- och yrkesvägledare Lisa Christiernin.

Christiernin Lisa

Studie- och yrkesvägledare EK, HA
Uppdaterad:

Andra sidor under: Handelsprogrammet