Försäljnings- och serviceprogrammet

På Försäljnings- och serviceprogrammet får du fördjupa dig i handelsbranschen med fokus på entreprenörskap, personlig försäljning, marknadsanalyser och hållbarhet. Med 15 veckors praktik, ett metodrum, muntliga framträdanden och interaktiva rollspel lär du dig om handelsvärlden genom att applicera teori på praktik.

Försäljnings- och serviceprogrammet är till för dig som gillar att ge service. Som person är du ansvarstagande, lyhörd för människors behov och utåtriktad. Du bör även vara intresserad av hur företag fungerar. Det sista året kommer du att få driva ditt egna företag. Försäljnings- och serviceprogrammet räknas som ett yrkesprogram med praktik. I programmet ingår en hel del teori till exempel bokföring, handelshistoria, marknads-, hållbarhets- och ledarskapsteori samt matematik. 

Försäljnings- och Serviceprogrammet hette tidigare Handelsprogrammet

Med start höstterminen 2022 förändrades Handelsprogrammet till namnet och till viss del till innehållet. Det nya namnet är Försäljnings- och Serviceprogrammet men kurserna är ungefär desamma som på det tidigare Handels- och administrationsprogrammet. 

De nya poängplanerna som gäller från läsåret 2022/2023 hittar du här.

Du får

  • i årskurs 2 driva ett enklare företag där fokus är hållbar utveckling
  • i årskurs 3 driva ett UF-företag
  • kunskaper om service och hur du tar hand om kunder
  • kunskaper om att driva en webbshop
  • kunskaper om handelns historia, nutid och framtid
  • kassavana
  • minst 15 veckors praktik på någon av våra praktikplatser
  • möjlighet att kombinera studier med din idrott
  • möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet 

Vad kan jag jobba med?

En försäljare idag, är ett allt mer kvalificerat yrke och möjligheterna till utveckling för dig som väljer Försäljnings-och- serviceprogrammet är stora. Företag inom alla branscher rekryterar idag försäljare för sin spetskompetens. Dessutom har du alla kunskaper som krävs för att starta och driva ett eget bolag.  

Några yrken

  • butikssäljare
  • säljare mot företag (B2B), nationellt och internationellt
  • webbhandlare
  • marknadsföringsassistent
  • inköpsassistent
  • mäklarassistent
  • kundtjänstmedarbetare
  • entreprenör

Här är några filmer som beskriver olika yrken inom handeln. 

Allmänt om yrken inom handeln. 

Att arbeta som marknadsförare. 

Att arbeta som butikssäljare. 

Att arbeta som butikschef. 

APL - din praktik

Under minst 15 veckor får du yrkeskunskaper inom försäljning och service på din praktikplats. Vi har ett fast samarbete med cirka 50 olika branschspecifika platser runt om i Uppsala, allt från butiker till marknadsförings- och mäklarbyråer. Du får kontinuerlig uppföljning under praktiken av din praktikhandledare och lärare från skolan.

Kan jag plugga vidare på högskolan?

Javisst! Programmet ger grundläggande behörighet till universitet/högskola.  

Ung Företagsamhet 

Vi samarbetar med Ung Företagsamhet i åk 3. Det innebär att du får driva eget företag, genomföra ett projekt samt tjäna egna pengar. Du väljer själv vilken produkt du skapar eller väljer att utveckla. Celsiusskolan är Uppsalas näst största UF-skola och en erkänd, framgångsrik skola. Mer information om Ung Företagssamhet hittar du via denna länk: www.ungforetagsamhet.se/uppsala.

 

Wilma Brunnberg, Försäljnings-och- serviceprogrammet

”Det bästa med mitt program är kombinationen av teori och praktik. Vi lär oss saker teoretiskt, och sedan får vi testa dem i praktiken. Jag tycker att jag lär mig bättre när jag får göra saker än om jag bara sitter och läser eller lyssnar.

Försäljnings-och-serviceprogrammet är ett yrkesförberedande program, men om man vill ha grundläggande högskolebehörighet kan man välja högskolepaketet. Om man vill ut och jobba väljer man handelspaketet, då får man fler handelskurser. Sedan kan man enkelt läsa upp behörighet till högskolan senare om man skulle vilja det."  Wilma berättar mer här

 

  Vilma Karlsson, Försäljnings-och- serviceprogrammet

”Jag tycker själv att jag har utvecklats jättemycket under min tid på Celsiusskolan, särskilt av de praktiska inslagen i utbildningen. Personlig försäljning är nog det ämne jag gillar mest, och som jag tror jag har mest nytta av. Det jag lärt mig där använder jag redan i vardagen, och det är kunskaper som kommer att hjälpa mig vad jag än väljer att göra i framtiden. 

Lärarna anpassar undervisningen efter elevernas ambitioner, de är omtänksamma och bryr sig om oss elever. De tar sig tid att lära känna oss som personer. Det gör att det faktiskt alltid är kul att gå till skolan!"  Vilma berättar mer här

 

 I filmen nedan hör du hur Hedil Minshed, lärare i handelsämnen, beskriver Försäljnings-och-seviceprogrammet (tidigare Handelsprogrammet) på Celsiusskolan. 

 

Här hittar du poängplaner som beskriver hur vi fördelar kurserna över årskurserna för dig som idag går på Försäljnings- och serviceprogrammet eller Handelsprogrammet. 

 

FAQ – vanliga frågor om Försäljnings- och serviceprogrammet

För vem passar Försäljnings-och-serviceprogrammet?

Utbildningen är till för dig som gillar att ge service. Som person är du ansvarstagande, lyhörd för människors behov och utåtriktad. Du bör även vara intresserad av hur företag fungerar.

Vad lär man sig?

Grundtanken med Försäljnings-och-serviceprogrammet är att eleverna ska vara anställningsbara när de tar studenten samt ha möjlighet att studera vidare. Vid godkänd yrkesexamen får man även tillgodoräkna sig ett års branschvana.

Kan man plugga vidare?

Javisst! Programmet ger grundläggande behörighet till universitet/högskola.  

Kan man ha specialidrott?

Ja, det går utmärkt att kombinera Försäljnings- och serviceprogrammet med specialidrott.

FAQ fortsätter här - klicka för fler frågor och svar. 

 

Har du frågor vi inte besvarat?

Vill du veta mer om Försäljnings-och-serviceprogrammet kan du kontakta studie- och yrkesvägledare Dene Ali eller programrektor Ingrid Jonsson.

Ali Déne

Studie-och yrkesvägledare EK, HA/FS

Jonsson Ingrid

Programrektor HA/FS
Uppdaterad:

Andra sidor under: Försäljnings- och serviceprogrammet