Samhällsvetenskapsprogrammet

På samhällsvetenskapsprogrammet utvecklar du dina kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen. Du studerar människan och hennes agerande som individ och samhällsmedborgare. Du reflekterar över viktiga frågor om demokrati, kommunikation, etik, genus, och miljö ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter.

medialektion

Samhällsvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande och ger dig en bra grund för fortsatta studier vid universitet eller högskola.Vi erbjuder två inriktningar:

Samhällsvetenskaplig inriktning

Är du intresserad av det som händer i Sverige och i världen och vill förstå sammanhangen? Då är den samhällsvetenskapliga inriktningen ett bra val. Här fördjupar du dig i olika samhällsvetenskapliga frågor och lär dig på så sätt att förstå och förklara världen och identifiera dina egna möjligheter att förändra den. Under utbildningen lägger vi stor vikt vid att utveckla din förmåga att granska, analysera och argumentera i både tal och skrift

Inriktning media

Här läser du förutom traditionella samhällsvetenskapliga kurser även ämnen som Medieproduktion och Journalistik, reklam och information. Du lär dig att kritiskt granska och analysera medierna och deras roll i samhället. Reklambudskap analyseras och du lär dig att ta fram olika medieprodukter som till exempel reklamfilmer och informationskampanjer, kortfilmer, och radioinslag. Du lär dig hur redaktionellt arbete på en tidning går till när ni tillsammans producerar en skoltidning.

 

Nelly Vallén Samhällsprogrammet, Mediainriktningen, LIU Innebandy

”När jag bestämde mig för Samhällsprogrammet visste jag inte riktigt vad jag skulle bli. Jag tänkte i första hand att det var bra att välja ett brett program där jag kunde jobba med vad som helst i framtiden. De år jag nu har gått på Celsius har gett mig ett tydligare fokus och hjälpt mig att hitta vägar vidare. Nu vet jag att jag vill plugga när jag har tagit studenten.

Jag valde inriktningen SAMMEDIA och är supernöjd med det valet. Jag får tänka kreativt, göra egna val och ta ansvar för dem, och vår medialärare anpassar undervisningen efter oss elever."  Nelly berättar mer här 

 

Sebastian Eriksson Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediainriktningen,  NIU Friidrott

 ”En anledning till att jag trivs så bra med Samhällsprogrammet är mina lärare. De är såklart kompetenta och har den kunskap som krävs, men de är också personliga och lätta att tycka om. De gör undervisningen bra och rolig och anpassar efter elevernas behov.

Jag gillar också att vi har bra samarbeten över klassgränserna när vi jobbar med mediaämnen. Vi gör till exempel en skoltidning, och den gör vi verkligen tillsammans, oavsett vilken klass eller grupp vi tillhör."   Sebastian berättar mer här

 

programstruktur SAM.pdf (PDF, 649 KB)

 

Här hittar du poängplaner som beskriver hur vi fördelar kurserna över årskurserna.

 

Information och frågor

Har du frågor om Samhällsvetenskapsprogrammet kan du kontakta Susanne Borg, studie- och yrkesvägledare, eller Rikard Nolgren, programrektor.

Borg Susanne

Studie- och yrkesvägledare EK, SA

Nolgren Rikard

Programrektor SA
Uppdaterad:

Andra sidor under: Samhällsvetenskapsprogrammet