Elever på SAM berättar

Nelly Vallén Samhällsvetenskapsprogrammet, LIU Innebandy

”När jag bestämde mig för Samhällsprogrammet visste jag inte riktigt vad jag skulle bli. Jag tänkte i första hand att det var bra att välja ett brett program där jag kunde jobba med vad som helst i framtiden. De år jag nu har gått på Celsius har gett mig ett tydligare fokus och hjälpt mig att hitta vägar vidare. Nu vet jag att jag vill plugga när jag har tagit studenten.

Jag valde inriktningen SAMMEDIA och är supernöjd med det valet. Jag får tänka kreativt, göra egna val och ta ansvar för dem, och vår medialärare anpassar undervisningen efter oss elever.

Celsiusskolan kännetecknas av en trygg och lugn miljö. Det är lätt att få nya vänner här, och jag tänker att det beror på att många flyttar hit för idrottens skull. Det gör att många är öppna för att skaffa nya bekantskaper.

Det jag tycker är allra viktigast när man gör sitt gymnasieval är att man väljer något man är intresserad av. Välj inte samma som dina vänner gör- bara för att få fortsätta vara med dem. Våga bryta mönster! För att skaffa dig en bild av vilken skola som passar just dig finns det bara ett sätt: prata med elever som redan går på gymnasiet.”  

 

Sebastian Eriksson Samhällsvetenskapsprogrammet,  NIU Friidrott

”En anledning till att jag trivs så bra med Samhällsprogrammet är mina lärare. De är såklart kompetenta och har den kunskap som krävs, men de är också personliga och lätta att tycka om. De gör undervisningen bra och rolig och anpassar efter elevernas behov.

Jag gillar också att vi har bra samarbeten över klassgränserna när vi jobbar med mediaämnen. Vi gör till exempel en skoltidning, och den gör vi verkligen tillsammans, oavsett vilken klass eller grupp vi tillhör.  

En annan sak som jag tycker är bra med Samhällsprogrammet är att steget mellan grundskolan och gymnasiet inte var så stort. Det är lite svårare på gymnasiet än det var i grundskolan, men övergången var ganska mild och svårighetsgraden trappades upp stegvis.

Jag tycker du som nu ska välja gymnasium ska fundera över vad du tycker är kul, men också vad du tror att du har mest nytta av i framtiden. Jag önskar att någon hade sagt det till mig när jag gick i grundskolan.”

Uppdaterad: