Elever på EK berättar

Elin Skaränger Littmarck, Ekonomiprogrammet, ekonomisk inriktning

”Ekonomiprogrammet innehåller lite av allt, och det passar mig att det är inte så begränsat. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra när jag tar studenten, men eftersom utbildningen är så bred har jag massor av möjligheter.  

Det roligaste vi har gjort under gymnasietiden är att driva ett UF- företag. Mitt företag; Stjärnleken UF, håller nu på och tar fram en kortlek i samarbete med SIRIUS. Kortleken är tänkt som ett samlarobjekt med bilder både på A-laget och på juniorer.

En sak jag måste framhålla är att vi har världens bästa schema på Celsiusskolan. Jag som går allmän profil har mina första lektioner 10.30, och sedan går det i ett fram till skolan är slut på eftermiddagen. Jag kan alltså gå upp i vanlig tid, plugga undan det jag har att göra, och sedan när jag kommer hem på eftermiddagen är jag klar med skolarbetet. Otroligt skönt. Och eftersom vi inte har några håltimmar är alla här hela tiden, vilket jag tror bidrar till att vi har så bra stämning på skolan.

När du som går i nian ska välja gymnasium så bestäm dig för ett program först. Det ska kännas intressant och kul. Om man är skoltrött eller inte vill plugga vidare ska man inte välja ett studieförberedande program. Läs på om programmen, och fråga sådana som går, eller som har gått de program du är intresserad av. Om man har möjlighet att gå på prova- på – dagar tycker jag att man ska göra det. Det avgjorde helt klart mitt val av skola.”

 

Emil Lindblom Ekonomiprogrammet, ekonomisk inriktning, NIU Innebandy

”Ekonomiprogrammet passar mig som person. Jag gillar de ekonomiska ämnena för det vi lär oss där är bra att kunna i arbetslivet eller om vi pluggar vidare. När jag började ettan var jag inte helt säker på vad jag ville göra i framtiden, men nu vet jag att jag vill plugga till civilekonom.

Ekonomiprogrammet är ett ganska tufft program, men lärarna gör det roligt och lätt. Det mesta jobbet gör vi på lektionstid så jag klarar mig bra utan att plugga alltför mycket hemma. Både lärare och tränare är bra på att anpassa sig efter våra förutsättningar. Om vi har mycket i skolan kan vi skippa någon träning, och om vi har mycket med idrotten kan lärarna sålla i vilka uppgifter vi behöver göra.  

De flesta som går på Celsius är idrottsintresserade. Alla i min klass vill klara skolan bra, även om vi är ambitiösa med både skola och idrott. Samtidigt märks det att vi bryr oss om varandra, och det råder en öppen stämning där man får vara sig själv och kan snacka med de flesta.

 Går du i nian och ska välja till gymnasiet så välj program först! Hur mycket vill du plugga? Du vill få tre bra år med balans mellan pluggandet och allt annat du vill hinna med. Fundera över vilken typ av person du är, vilken skola som kan passa dig. Och följ inte efter dina kompisar utan gör ett eget val! ”

 

Uppdaterad: