Idrottsutbildning

Celsiusskolan erbjuder utbildningar där du kan kombinera gymnasiestudier med en idrottssatsning på riks-, nationell- och lokal nivå.

Inom Ekonomi-, Försäljnings- och service, Naturvetenskaps- och Samhällsvetenskapsprogrammen kan du välja idrottskurser. Här får du möjlighet att kombinera gymnasiestudier med en idrottssatsning. Bläddra gärna i vår broschyr (PDF, 4 MB)som beskriver upplägget. 

Utbildningens mål är att ge dig som idrottar en god teoretisk grund för fortsatta studer. Samtidigt får du möjlighet att utvecklas som idrottsutövare eller idrottsledare. Kurserna inom idrottsspecialisering, tränings- och tävlingslära, träningslära, idrottsledarskap och pedagogiskt ledarskap genomförs på entreprenad av Upplands Idrottsförbund.

Vi anlitar välmeriterade tränare som hjälper dig att växa som idrottare. Här finns kontaktuppgifter till tränare i respektive idrott. 

 

På Celsiusskolan erbjuder vi två elitidrottsutbildningar; RIG och NIU och en lokal idrottsutbildning; LIU. 

 Med covid19 situationen kan antagningsupplägget till NIU och RIG ändras med kort varsel. Den senaste uppdateringen får du genom att kontakta Henrik Gaddefors på nedan mailadress idrottsgymnasietuppsala@rfsisu.se 

Du kan också ta en direktkontakt med ansvarig för din idrott. Kontaktuppgifter till idrotterna hittar du här https://www.rfsisu.se/Uppland/Viarbetarmed/Idrottochstudier/Kontaktuppgifter/

 

RIG och NIU

På RIG och NIU läser eleverna 400 poäng praktiska och teoretiska idrottskurser som programfördjupning och individuellt val inom programmets 2500 poäng. Dessutom finns möjlighet att utöka programmet med 200 poäng idrottskurser. 

Här kan du läsa mer och ansöka till RIG. 

Här kan du läsa mer och ansöka till NIU.

Om du vill söka till NIU och inte är folkbokförd i Uppsala kommun är det viktigt att känna till reglerna om samverkansavtal mellan kommuner. Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) har regional antagning vilket innebär att NIU inte är riksrekryterande. Om eleven inte bor i Uppsala kommun garanteras inte en förstahandsmottagning utan eleven blir oftast mottagen i andra hand. 

Ett frivilligt samverkansavtal mellan Uppsala kommun och hemkommunen kan dock upprättas vilket kan ge eleven rätt att bli mottagen i första hand. Kontakta din hemkommun för mer information.  

Boende- Vi rekommenderar Uppsala Gymnasieboende. Det finns information på deras hemsida om kostnader och kontakt för specifika frågor, tillsammans med information om hur du går tillväga för att göra en intresseanmälan eller boka ett besök. 

Här kan du läsa mer om Uppsala Gymnasieboende. 

 

LIU

För dig som är aktiv idrottsutövare kan LIU- lokal idrottsubildning- vara ett alternativ. LIU ger dig möjlighet att på dagtid kombinera dina studier med kurser inom din idrott. Väljer du LIU kommer du under årskurs 1, 2 och 3 läsa 200 p idrottskurser. Inom ramen för valbara kurser kan du i årskurs 3 fördjupa dig ytterligare i idrottsrelaterade kurser.  

Här kan du läsa mer och ansöka till LIU. 

 

FAQ – Vanliga frågor om vår idrottsverksamhet

Hur tufft är det att kombinera en elitsatsning med studier?

Det upplevs väldigt olika från elev till elev. Men du behöver ha god framförhållning, ta eget ansvar och vara motiverad inom både idrott och studier för att det ska bli en lyckad kombination.

Hur och när söker jag till NIU eller RIG?  

Alla ansökningar sker digitalt senast 1 december, mer information hittar du på Celsiusskolans hemsida.

Hur sker den drottsliga antagningen till RIG och NIU?

Antagningen sker genom olika aktiviteter som du kallas till från din valda idrott under december månad. Specialförbundens kriterier efterföljs vilket innebär att du får visa upp din idrottsliga förmåga, din teknik, din fysiska nivå och genomföra en kortare intervju.

Hur många idrottsliga platser finns det till varje idrott?

Specialförbunden sätter antalet RIG och NIU platser och de beräknas på tre läsår. De mest aktuella siffrorna har den huvudansvariga för just din idrott.

När får man besked om man antagits idrottsligt?

Under december och januari pågår antagningsprocessen för fullt. Du får ditt idrottsliga antagningsbesked senast 1 februari 2022. Därefter har du ett par dagar på dig att tacka JA eller NEJ till den erbjudna platsen.

 FAQ fortsätter här- klicka för fler frågor och svar!

  

Har du frågor vi inte besvarat?

Vill du veta mer om våra idrottsliga utbildningar kan du kontakta Elin Bergblom eller Henrik Gaddefors.  

Bergblom Elin

Idrottssamordnare RIG/NIU/LIU

Gaddefors Henrik

Verksamhetschef RIG/NIU/LIU
Uppdaterad:

Andra sidor under: Idrottsutbildning