Idrottsutbildning

Celsiusskolan erbjuder utbildningar där du kan kombinera gymnasiestudier med en idrottssatsning på riks-, nationell- och lokalnivå.

Inom ekonomi-, handels- och administrations-, naturvetenskaps- och samhällsvetenskapsprogrammen kan du välja idrottskurser. Här får du möjlighet att kombinera gymnasiestudier med en idrottssatsning. Bläddra gärna i vår broschyr (PDF, 2 MB) som beskriver upplägget. 

Utbildningens mål är att ge dig som idrottar en god teoretisk grund för fortsatta studer. Samtidigt får du möjlighet att utvecklas som idrottsutövare eller idrottsledare. Kurserna inom idrottsspecialisering, tränings- och tävlingslära, träningslära, idrottsledarskap och pedagogiskt ledarskap genomförs på entreprenad av Upplands Idrottsförbund.

Vi anlitar välmeriterade tränare som hjälper dig att växa som idrottare. Här finns kontaktuppgifter till tränare i respektive idrott. 

 

På Celsiusskolan erbjuder vi två elitidrottsutbildningar; RIG och NIU och en lokal idrottsutbildning; LIU. 

RIG och NIU

På RIG och NIU läser eleverna 400 poäng praktiska och teoretiska idrottskurser som programfördjupning och individuellt val inom programmets 2500 poäng. Dessutom finns möjlighet att utöka programmet med 200 poäng idrottskurser. 

Här kan du läsa mer och ansöka till RIG. 

Här kan du läsa mer och ansöka till NIU.

Om du vill söka till NIU och inte är folkbokförd i Uppsala kommun är det viktigt att känna till reglerna om samverkansavtal mellan kommuner. Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) har regional antagning vilket innebär att NIU inte är riksrekryterande. Om eleven inte bor i Uppsala kommun garanteras inte en förstahandsmottagning utan eleven blir oftast mottagen i andra hand. 

Ett frivilligt samverkansavtal mellan Uppsala kommun och hemkommunen kan dock upprättas vilket kan ge eleven rätt att bli mottagen i första hand. Kontakta din hemkommun för mer information.  

Boende- Vi rekommenderar Uppsala Gymnasieboende. Det finns information på deras hemsida om kostnader och kontakt för specifika frågor, tillsammans med information om hur du går tillväga för att göra en intresseanmälan eller boka ett besök. 

Här kan du läsa mer om Uppsala Gymnasieboende. 

 

LIU

För dig som är aktiv idrottsutövare kan LIU- lokal idrottsubildning- vara ett alternativ. LIU ger dig möjlighet att på dagtid kombinera dina studier med kurser inom din idrott. Väljer du LIU kommer du under årskurs 1, 2 och 3 läsa 200 p idrottskurser. Inom ramen för valbara kurser kan du i årskurs 3 fördjupa dig ytterligare i idrottsrelaterade kurser.  

Här kan du läsa mer och ansöka till LIU. 

 

 

Uppdaterad: