Idrottsutbildning

Celsiusskolan erbjuder utbildningar där du kan kombinera gymnasiestudier med en idrottssatsning på riks-, nationell- och lokal nivå.

På Celsiusskolan erbjuder vi två elitidrottsutbildningar; Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU) och en lokal idrottsutbildning (LIU). Utbildningarnas mål är att ge dig som idrottar en god teoretisk grund för fortsatta studer. Samtidigt får du möjlighet att utvecklas som idrottsutövare eller idrottsledare. Bläddra gärna i vår broschyr (PDF, 350 KB) som beskriver upplägget. 

 

RIG

På RIG läser eleverna 400 poäng praktiska och teoretiska idrottskurser som programfördjupning och individuellt val inom programmets 2500 poäng. Dessutom finns möjlighet att utöka programmet med 200 poäng idrottskurser. 

Riksidrottsgymnasium (RIG) ger elitidrottare möjlighet att genomföra en satsning mot internationell elit. 

RIG har riksrekrytering. På Celsiusskolan finns RIG för amerikansk fotboll, badminton och golf. 

Glöm inte att du måste göra både en idrottslig ansökan och en ansökan till det program du vill läsa. 

Här finns kontaktuppgifter till specialidrottslärarna. 

 

NIU

På NIU läser eleverna 400 poäng praktiska och teoretiska idrottskurser som programfördjupning och individuellt val inom programmets 2500 poäng. 

En nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) ger elitidrottare möjlighet att genomföra en satsning mot nationell elit. 

På Celsiusskolan finns NIU för amerikansk fotboll, badminton, bandy, basket, fotboll, friidrott, fäktning, golf, gymnastik, innebandy, ishockey, konståkning, orientering, padel, simning, tennis och volleyboll.  

Glöm inte att du måste göra både en idrottslig ansökan och en ansökan till det program du vill läsa. 

Här finns kontaktuppgifter till specialidrottslärarna. 

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) har regional antagning vilket innebär att NIU inte är riksrekryterande. Om du vill söka till NIU och inte är folkbokförd i Uppsala kommun garanteras inte en förstahandsmottagning utan eleven blir oftast mottagen i andra hand. Ett samverkansavtal mellan Uppsala kommun och hemkommunen kan upprättas om det inte redan finns ett sådant - och det kan ge eleven rätt att bli mottagen i första hand. Kontakta din hemkommun för mer information.  

 

LIU

För dig som är aktiv idrottsutövare kan LIU- lokal idrottsubildning- vara ett alternativ. LIU ger dig möjlighet att på dagtid kombinera dina studier med kurser inom din idrott. Väljer du LIU kommer du under årskurs 1, 2 och 3 läsa 200 p idrottskurser. Inom ramen för valbara kurser kan du i årskurs 3 fördjupa dig ytterligare i idrottsrelaterade kurser.  

På Celsiusskolan finns LIU för atlet, bandy, basket, BMX, boxning, dans, fotboll, friidrott, gymnastik, handboll, innebandy, ishockey, konståkning, orientering, padel, simning, tennis och volleyboll.

Här kan du göra en intresseanmälan till LIU, gärna innan den 15/2. LIU är öppet för alla oavsett förkunskap och de flesta LIU-idrotterna har fler platser än antalet sökande. För atlet, boxning, dans, padel och orientering finns ett max antal, och för de idrotterna kan det vara bra att söka i god tid och att ta kontakt med respektive specialidrottslärare. Här finns kontaktuppgifter till dem. 

I filmerna nedan får du veta mer om våra lokala idrottsutbildningar atlet, padel och volleyboll (som finns som både LIU och NIU). 

Uppsala Gymnasieboende

Vi rekommenderar Uppsala Gymnasieboende. Det finns information på deras hemsida om kostnader och kontakt för specifika frågor, tillsammans med information om hur du går tillväga för att göra en intresseanmälan eller boka ett besök. Här kan du läsa mer om Uppsala Gymnasieboende.

Support

Vi har en idrottsläkare knuten till RIG, NIU och LIU och samarbetar med Nyby vårdcentral. RIG/NIU kan teckna Folksams vårdkostnadsförsäkring för elitidrottare (valbar vid skolstart). För NIU/LIU/RIG gäller kommunens olycksfallsförsäkring. 

 

FAQ – Vanliga frågor om vår idrottsverksamhet

Hur tufft är det att kombinera en elitsatsning med studier?

Det upplevs väldigt olika från elev till elev. Men du behöver ha god framförhållning, ta eget ansvar och vara motiverad inom både idrott och studier för att det ska bli en lyckad kombination.

Hur och när söker jag till NIU eller RIG?  

Alla ansökningar sker digitalt senast 1 december, mer information hittar du på Celsiusskolans hemsida.

Hur sker den drottsliga antagningen till RIG och NIU?

Antagningen sker genom olika aktiviteter som du kallas till från din valda idrott under december månad. Specialförbundens kriterier efterföljs vilket innebär att du får visa upp din idrottsliga förmåga, din teknik, din fysiska nivå och genomföra en kortare intervju.

Hur många idrottsliga platser finns det till varje idrott?

Specialförbunden sätter antalet RIG och NIU platser och de beräknas på tre läsår. De mest aktuella siffrorna har den huvudansvariga för just din idrott.

När får man besked om man antagits idrottsligt?

Under december och januari pågår antagningsprocessen för fullt. Du får ditt idrottsliga antagningsbesked senast 31 januari 2023. Därefter har du ett par dagar på dig att tacka JA eller NEJ till den erbjudna platsen.

 FAQ fortsätter här- klicka för fler frågor och svar!

  

Har du frågor vi inte besvarat?

Vill du veta mer om våra idrottsliga utbildningar kan du kontakta våra specialidrottslärare i respektive idrott eller någon av Elin Bergblom eller Henrik Gaddefors.  

Bergblom Elin

Idrottssamordnare RIG/NIU/LIU

Gaddefors Henrik

Verksamhetschef RIG/NIU/LIU
Uppdaterad: